1 Mart 2012 Perşembe

Talasemi (Akdeniz Anemisi)

Sponsorlu Bağlantılar:

Talasemi (Akdeniz Kansızlığı)

Dünyanın birçok ülkesinde görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Akdeniz'i de içine alan bir kuşak içinde, İtalya, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Türkiye'nin güneybatı kıyıları, Pakistan, Hindistan, Vietnam, Kamboçya ve Batı Hindistan'da sıklıkla görülür.

talasemi nedir akdeniz anemisi nedir kansızlığın tedavisi

Talasemide doğum öncesi tanı yöntemlerinin geliştirilmesi ve taşıyıcıların taramalarla ortaya çıkarılması sonucunda koruyucu tedavide büyük adımlar atılmıştır.

1. Talasemi taşıyıcılığı: Bu bireyler, tümüyle sağlıklıdır. Eğer her iki ebeveyn de talasemi taşıyıcısı iseler, çocuklarına geçirdikleri gene talasemi geni, talasemi hastalığına da talasemi minör denir.

2. Talasemi majör: Erken çocuklukta başlayan, çok ciddî bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli olan hemoglobini yeterince sağlayamazlar. Kesin tedavisi olmayan bu hastalıkta sık kan transfüzyonlarına ve tıbbî tedaviye gerek duyulur.

Her yıl dünyada en az 42.000 talasemi hastası çocuk doğmaktadır.

Talasemi majör; Akdeniz anemisi, Cooley anemisi veya homozigot beta talasemi olarak da isimlendirilir.

Talasemi taşıyıcılığı nedir?

Talasemi taşıyıcıları hasta değildirler. Ancak bazılarında hafif bir kansızlık olabilir.

Talasemi taşıyıcıların büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak, talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler.

Talasemi taşıyıcılığı, ebeveynden çocuklara geçebilir. Kalıtsaldır, yaşam boyunca da devam eder. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Kişilerde bu test nasıl yapılır?

Talasemi taşıyıcılığı için yapılacak özel test sıradan bir kan testi değildir ve ayrıca belirtilerek istenmelidir. Test iki aşamada yapılır. Önce kırmızı küre-cikler ölçülür, eğer küçük bulunursa o zaman HbA2 düzeyleri tayin edilir. HbA2 ölçümleri talasemi taşıyıcılığı için kesin bir kanıttır.

Talasemi taşıyıcısı olduğunuzu bilmeniz niçin önemlidir?

Eğer talasemi taşıyıcısı iseniz hafif derecede kansızlığınız olabilir. Bu kansızlık hatalı olarak diğer anemi nedenleri ile, özellikle, demir eksikliği anemisi sanılarak demir tedavisi uygulanabilir. Halbuki bu durumda demir tedavisine gerek olmadığı gibi, bu tedavi zaten yüksek olan vücut demirini artırarak zararlı etki yapabilir.

Eğer ebeveynlerden her ikisi de talasemi taşıyıcısı ise; çocukları hasta, taşıyıcı veya normal olabilir. Bu kişiler her gebeliklerinde %25 olasılıkla normal, %50 olasılıkla kendileri gibi taşıyıcı, %25 olasılıkla da talasemi majorlu çocuk sahibi olabilirler.

Çok önemli olan bir noktayı hiç akıldan çıkarmamalıdır:

Thalasemi majorlu bir çocuk doğurduktan sonra bile, her gebelikte %25 olasılıkla talasemi majorlu çocuk doğurma riski devam eder. Böylece talasemili bir çocuğa sahip bir ailenin ikinci çocuğu da talasemi majorlu olabilir.

Eğer her iki ebeveyn taşıyıcı değilse, talasemi taşıyıcılığını ya da talasemi majoru çocuklarına geçirme olasılıkları yoktur ve bütün çocukları normal kana sahiptir.

Talasemi majör tedavi edilebilir mi?

Talasemi majörün esas tedavisi her 3-4 haftada bir yapılan kan naklidir. Etkili bir kan aktarımı ve demir bağlayıcı ilaç rejimi uygulanan hastalar normal bir yaşam sürerler.

Her kan transfüzyonundan sonra, verilen alyuvarlar yıkılmaya başlar. Bu yıkılmayla ortaya çıkan demir vücutta birikir.

Eğer demir vücuttan atılmayacak olursa; karaciğer, kalp ve vücudun diğer kısımlarında önemli bozukluklara yol açar.

Demir birikimine engel olmak için cilt altında pompa ile özel bir ilaç tedavisi gerekmektedir. Böylece demir birikiminin organlarda meydana getireceği bozukluklar önlenmiş olur.

Uygun ve düzenli tedavi gören talasemi majorlu çocuklar, büyüdüklerinde çalışabilir, evlenebilir, hatta çocuk sahibi olabilirler.

Talasemi taşıyıcısı hasta mıdır veya başka hastalıklara daha çok mu yakalanır?

Hayır.

Talasemi taşıyıcısı fiziksel veya mental olarak zayıf mıdır?

Hayır.

Talasemi taşıyıcılığı yaptığınız işi ve cinsini etkiler mi?

Hayır.

Herhangi bir tedavi talasemi taşıyıcılığını değiştirebilir mi?

Hayır.

Talasemi taşıyıcılığı talasemi majör a dönüşebilir mi?

Hayır.

Aramalar: talasemi nedir, akdeniz anemisi nasıl bir hastalıktır, akdeniz kansızlığı hastalığı nedir