7 Mart 2012 Çarşamba

Ağız Kokusunu Nasıl Geçirebilirim?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağız kokusu nasıl geçer?

Bunun en sık görülen nedenleri yiyecekler, içeçekler, sağlıksız dişler, iltihaplı dişetleri, ağız ülserleri, sigara ve alkoldür. Fakat birçok kişideki ağız kokusunun hiçbir nedeni yoktur.

Dişleriniz ve dişetlerinizin sağlıklı olduğuna güvenebilmek için diş hekimine muayene olun. Uzun süreler aç ve susuz kalmamaya dikkat edin. Sigara ve içki içiyorsanız, bu sorunun yanıtını kendinizde aramalısınız.

Ağız gargaralarından çekinin. Yapacağınız en iyi şey ağız kokusunu gizlemek için nane şekeri emmektir. Klorofilli tabletler de yararlı olabilir.

ağız kokusu

Diğer Kaynaklarda Ağız Kokusu:

Diş doktoru Nurdan Çipiloğlu, ilk olarak ağız kokusunun nedeninin ortaya çıkarılması ve daha sonra ona göre tedaviye başlanmasını bizlere önermektedir. Ağzımızın güzel kokması için çiğ sebze ve meyve yememizi ve etten uzak durmamızı öneriyor.

Ağzımızın kötü kokması, günlük hayatımızı olumsuz olarak etkiler. Çevremize karşı mahcup olmamıza, kendimizi psiko-sosyal açıdan kötü hissetmemize sebep olur. Hatta boşanma sebebi bile olarak hayatımızı alt üst edebilmektedir. Peki biz bu kadar zarar veren ağız kokusunu ortadan kaldırmamız için ne yapmak gereklidir? Ağız kokusunun "iyi temizlenmemiş ağız içi dokularından" kaynaklandığını belirten Çipiloğlu, şu bilgileri aktarıyor: "Bakteriler biriktikleri yerlerde kötü kokan sülfür bileşikleri biriktirip ağız kokusuna neden olurlar. Bundan dolayı dişlerin arayüzlerinin, dolgu kenarlarının, dil sırtının ve dişeti oluğunun dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir." Fakat bazen ağız kokusu yalnızca ağız içindeki bakterilerden ötürü oluşmaz. Vücudun diğer bölümlerinde var olan sağlık sorunları da ağız kokusu yapar. Çipiloğlu'na göre sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, metabolizma hastalıkları, karaciğer yetmezliği, açlık, ağız kuruluğu ve diyet de ağız kokusuna neden olur.

Kokuya karşı tedavi şarttır

Ağız kokusunun mutlak çözümü; ağız içerisinde üreyen bakterilere neden olan diş eti hastalıklarını ve çürükleri engellemektir. Bunları engellemek için de tedavi şarttır. Ağız boşluğundan kaynaklı olan kötü kokularda, bütün ağız yapısının incelenmesi gerekir diyen Çipiloğlu, "İlerlemiş diş eti hastalıkları ve diş çürükleri mutlaka tedavi edilmelidir. Yine, ağız enfeksiyonlarının ortadan kaldırılması gereklidir. Dişlerimizin tüm yüzeyinin ve dil sırtının temizliği sağlanmalıdır. Çipiloğlu, şekersiz sakız çiğnemenin de ağız ortamını iyileştirilebildiğini bildirmektedir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Ağızda Kokunun sebepleri

Özellikle de sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,

Şeker hastalığı,

Böbrek yetmezliği,

Karaciğer yetmezliği,

Metabolizma bozuklukları

Açlık, ağız kuruluğu, diyet ve oruçlu tutmak da ağız kokusunun sebepleri arasındadır. Çünkü sıvı gıda eksikliği yaşandığında vücutta bulunan yağ ve protein çözünmeye başlar. Böylelikle metabolizmanın yan ürünleri ortaya çıkarak ağzın pis kokması olarak kendilerini gösterirler.

Ağız kokusu giderme

Ağız kokusuna karşı elma yemek iyi gelir. Dişlerinizi günde en az iki defa mutlaka fırçalamanız gerekir. Yine diş ipi kullanarak dişleriniz arasını temizleyin. Bol bol su için. Çıkarılabilen diş protezi ya da diş teli kullanıyorsanız her gece mutlaka dezenfektan tablet kullanmalısınız. Sigaradan ve alkolden kaçının. Bol su içeren domates, pırasa, kereviz türü sebzeler ve elma gibi meyveler yiyin. Yemeklerinizin üzerine maydanoz doğrayıp tüketin. Dilin üst kısmında biriken pas tabakasınının temizliği için özel bir fırça kullanmanız gerekir. Şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgılanmasını sağlayın.