6 Mart 2012 Salı

Ağız, Diş ve Dişeti Sağlığı

Sponsorlu Bağlantılar:

AĞIZ, DİŞLER VE DİŞETLERİ

Bakteriyolojik açıdan bakıldığında ağzımız, vücudumuzun en  pis yeridir­. Ne var ki, bu bölge o kadar duyarlı bir dengeyle korunmaktadır ki, bu dengeyi bozmaktan kaçınmamız gerekir. Çok küçük bir denge bozulma­sı bile bir tür bakteri­nin aşırı çoğalmasına yol aça­bilir­. Örneğin boğaz ağrısı içiıı çok fazla antiseptik pastil emdiğimiz zaman, kimi bakteri türleri­nin üreme­si durur, buna karşın kimileri de fazla ürer. Fazla üreyenler mantarlar da ola­bilir, bu da ağızda kolaylıkla aşağılara yayılabilen  bir pamukçuk enfeksiyonunun başlamasına neden  olmaktadır.

ağız sağlığı diş sağlığı ve dişeti sağlığı

Vücutta, özellikle ince zarlar ve membranların söz konusu olduğu bölgelerde uyulma­sı gereken  temizlik kurallarını bir defa daha belirtelim. Kötü, istenmeyen, hoş olmadığını düşündüğünüz kokular­dan ve tadlar­dan kurtulmak için antiseptik solüsyonlarla yıkanıp gargara yapmayın.

Yemek yeme, içme, çiğneme, yutma ve konuşma ağız için yararlıdır ve bunun birçok nedeni vardır­. Ağızda yiyecek olması, doğal bir ıslatıcı ve temizleyici olan tükrüğün salgılanmasını uyarır; bu da ağızdaki artıkların sürekli atılmasını kolaylaştırır­. Ayrıca, dil de içinde olmak üzere ağzın hareketi mem-branlar­dan her an atılmakta olan ölü hücrelerin dışarı atılması­nı da sağlar. Ağızdaki zar, kemik iliğinden  sonra kendi­ni en  hızlı yenileyen  dokudur. Ölü hücreler sürekli atılır, yeni hücreler yapılır­. Bu ölü hücreler yeme, içme, çiğneme, yutma, konuşma gibi hareketlerle atılmazsa birikirler. Buna bir örnek verirsek; yanlış olarak sağlığın bozulduğuna ya da midenin durumunun iyi olmadığına bir işaret sayılan sarı-kahve-rengi renkli dildir­. Oysa bu, normal­de yutulma­sı gereken, dilin yüzeyindeki ölü hücrelerin biriktiği­ni gösterir­.YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:



Sağlıklı olma­sı için ağzın ıslak kalma­sı gerekir­. Geceleri ağızdan soluk alan kişilerde olduğu hal­de ağız kurursa, yalnızca kötü kokmakla kalmayıp, sağlığı da bozulur, bakteriler aşırı derecede çoğalırlar­.

Diş sağlığı yüzde 50 oranın­da dişeti sağlığına bağlıdır; Batı dünyasın­da dişeti hastalığı yüzünden  yitirilen  dişlerin sayısı diş çürüğünden  yitirilenlerden  daha fazladır­. Diş ve dişeti sağlığını korumanın en  iyi yolu dişleri düzenli ve sık sık (günde iki kez) fırçalamaktır­.