18 Mart 2012 Pazar

Adet Düzensizliği

Sponsorlu Bağlantılar:

KADINLARDA ADET DÜZENSİZLİKLERİ

Adet düzensizliği denildiğinde; karmaşık denetim ve beyindeki denetim alanı üstünde duyguların etkisinden dolayı zaman zaman bir kadının hayatında adet düzensizlikleri olması anlaşılabilir. Genel olarak üç çeşiti vardır: Adet devreleri azalır veya bütünüyle kesilebilir; veya başlangıçta, aralıklarında veya kaybedilen kan miktarında düzensiz olabilir. Bu düzensizlikler 20 yaştan önce ve 35 yaştan sonra daha olağandır, fakat doğurganlık yıllarında herhangi bir zamanda da görülebilirler.

adet düzensizliği nedenleri belirtileri menstrual irregularity

Bunun dışında, birçok kadın, doğurganlık yıllarındaki adet düzenlerinde bazı değişmeler görürler. Doğumdan sonra adetler genellikle daha ağır olur, aynı şey 40 yaşlarında da görülür.

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN NEDENLERİ

Adet sırasında gelen kanın azalması, devreler arasında fazla uzun aralar, veya adetlerin kesilmesi (amenor-hoga) dikkati gerektirir. Neden, hormon salgılamasında bir düzensizlik olabilir veya adetten kesilmiş kadın hamile kalmış olabilir. Fakat en olağan şey olduğu halde hamilelik tek neden değildir. Bir kız evden ayrılır, çevre değiştirir veya duygusal bir bunalım geçirirse adet kesilmesi olabilir. Savaş yıllarında Japonlar tarafından hareketleri kısıtlanan, ilkel, yabancı koşullar altında yaşamaya zorlanan kadınların çoğunda bir süre sonra adet kesilmesi görülmüştür; bugün birçok kadın sevilen birinin ölümüyle duyulan aşırı üzüntüden dolayı aynı durumla karşılaşır. Sorun, bazı testler yapacak doktora danışıldıktan sonra ortadan kalkabilir.

Düzensiz veya çok ağır adet devreleri, ya rahimde ya da yumurtalıkta bir hastalığın varolduğuna yahut da daha sık rastlanan bir neden olarak, adetin hormon denetimini etkileyen duygusal bir bozukluğa işarettir. Asıl neden ancak çok dikkatli bir incelemeden sonra anlaşılabilir, bu inceleme döl yatağı astarını «temizlemekle» yapılabilir. Bu küçük ameliyat anestezi altında yapılır, hastanın hastanede bir gün kalması yeterlidir ve pübik tüylerin kesilmesi bile gerekmez. Rahim astarı «küret» adı verilen bir âletle «temizlenir» veya «kazınır». Alet rahime rahim boynundan sokulur. Rahim astarının parçaları toplanır ve bir laboratuvara gönderilir, böylece kanamanın asıl nedeni saptanır. Her hastaya ameliyat yapılması gerekmez, fakat hasta 35 yaşını aşkmsa genellikle yapılır, çünkü düzensiz kanama rahim kanserinin ilk belirtisi olabilir, fakat bu adet kesilmesinden önceki yıllarda pek görülmeyen bir nedendir. Adet kesilmesinden sonra rahimden gelen herhangi bir kanama genellikle rahim kanserinden dolayıdır ve belirtilen müdahele gereklidir.

Geçmiş yıllarda düzensiz veya fazla kanama, kadın artık doğum yapmak istemiyorsa histerektomiyle tedavi edilirdi. Bugün güçlü cinsel hormonlar, kadınların çoğuna yararlı olmakta ve bir ameliyatın yerini tutmaktadır. Fakat bazı vakalarda histerektomi hâlâ gerekmektedir. Karar hastanın aile doktoruyla bir konsültasyon yapan jinekolog tarafından verilir. Daha önce de belirttiğim gibi, pek gerekli olmadığı halde çok fazla sayıda histerektomi ameliyatı yapılmaktadır.

Aramalar: adet düzensizliği neyin işaretidir , adet düzensizliği neden olur