5 Aralık 2011 Pazartesi

Rahim Nedir? Serviks Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Rahim
Rahim, mesane ile kalın bağırsak ucu arasında kaslardan oluşan, içi boş, şekli itibariyle ters olarak duran armut meyvesine benzeyen kadın iç üreme organlarından biridir. Yüzeyine gelince, iç yüzeyi gebelik döneminde bebeğin yerleşmesi ve gelişmesine uygun, kan damarlarıyla dolu bir tabaka ile kaplanmıştır. Rahmin aslen görevi, bebeğin anne karnında yaşamasına uygun ortam ve koşulları sağlamaktır. Rahmin iç tabakası her ay hormonların etkisiyle gebeliğe uygun hale gelir fakat gebelik oluşmadığı zaman, bu doku adet kanaması olarak kendisini vücuttan dışarı atmaktadır. Adet kanaması adı verilen süreç ergenlikte kadının ilk adet gördüğü yaştan,  menopoza girene kadar her ay, düzenli bir döngü içinde tekrar eder.

rahim nedir serviks nedir fallop tüplerinin görevleri nelerdir

Rahmin alt tarafındaki dar olan kısma rahim ağzı (serviks) denir. Ayrıca rahmin üst iki yanında, her biri yaklaşık 10 cm kadar uzunluğa sahip, saçak biçiminde uzantıları olan iki tüp (fallop tüpleri) bulunur. Bunlar yumurtalığın çevresini sararak sona ererler ve yumurtalıkta her ay oluşan yumurtayı rahme doğru iletmekle görevini yerine getirirler. Bunun dışında; yumurtanın sperm hücreleriyle döllenmesi de tüplerde meydana gelir.

Aramalar: rahim nedir? rahmin görevi nedir? serviks nedir? fallop tüpleri ne işe yarar? fallop tüplerinin işlevleri nelerdir? döllenme nerede gerçekleşir?