9 Aralık 2011 Cuma

Hemoroid (Basur) Nasıl Bir Hastalıktır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Halk arasındaki ismi "basur" olan ve tıp dilinde "hemoroid hastalığı" olarak geçen bu hastalık, anüs(barsağın son çıkış kısmı, makat) bölgesinde normalde zaten var olan atardamar ve toplardamar yumağının iyice belirgin hale gelerek ve bu belirgin kitlenin sarkması sonucu oluşur. Özellikle yetişkin nüfusta çok sık görülen bir rahatsızlıktır.



Hemoroidi tetikleyen en önemli nedenler ıkınma ve kronik kabızlıktır. Bunların dışında gebelik ve uzun süre ayakta çalışmakta diğer bilinen nedenler arasında yer alır. 


hemoroid nedir basur nedir hemoroid nasıl bir hastalıktır

İç ve dış hemoroid olarak damar yumağındaki belirginleşmeye göre iki kısıma ayrılmıştır. Daha çok rastlanılan iç hemoroidlerin belirginleşerek makatın dışına sarkmasıdır. Bu hastalık ilerleme sürecine göre birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü seviyelerde sınıflandırılmıştır. Ikınma sırasında makat dışına sarkarsa ve kendiliğinden tekrar içeri giderse ikinci derece, ıkınıkdığında makattan dışarı sarkıyor ve sadece elle itince içeri gidiyorsa üçüncü derece, elle itilmesine rağmen içeri gitmiyorsa dördüncü derece hemoroid olarak sınıflandırılır. Hemoroidin her derecesi için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bazıları doktorun günlük hayat için bize vereceği bazı tavsiyelerle ve ilaç tedavileriyle ortadan kalkabilir. Daha çok 2. ve 3. evre hemoroidlerde "DeLongo" adı verilen bir tedavi yöntemi önerilmektedir. Bu tedavi yönteminde hemoroid dokusuna kesik ve dikiş atılmadığı müdahaleden sonra ağrı ve şikayetler yok denecek kadar az olmaktadır. Bu yöntemle tedavi edilen hasta aynı gün içerisinde hastaneden taburcu olabilmektedir.

Hemoroidlerin kansere dönüşme riski yoktur fakat hemoroide bağlı hastalıklar bu bölgede görülen kanser rahatsızlığı ile benzer etkiler gösterdiğinden bu tür şikayetlere sahip olan kişilerin mutlaka rektal tuşe(elle muayene edilme) veya anoskopi ve rektoskopi gibi ışıklı aletler yardımıyla muayene edilerek kesin tanının konulması gereklidir.